På den här sidan har vi samlat tips för dig som vill ta tag i din ekonomi och få en bättre struktur. Materialet från Fredrika Bremer-förbundet passar bra om ni är fler i något sammanhang som vill diskutera privatekonomi.
Om du själv har bra koll men oroar dig för någon annan så våga fråga. Det kan vara känsligt att prata ekonomi med en vän men det kan också vara ett sätt att bry sig. Att få prata med någon kan innebära stor lättnad och som du ser nedan finns det stöd och hjälp att få.
Konsumentverket har en samlingssida med artiklar som rör privatekonomi. Du kan till exempel läsa om olika sätt att betala, hur man gör en budget och vad olika saker kostar. Där finns också tips för dig som behöver hjälp med ekonomin eller har skulder.
Här är länken till Din ekonomi
Har du svårt att få din ekonomi att gå ihop kan kommunens budget- och skuldrådgivare hjälpa dig. De ger dig råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder.
Här är länken till Budget- och skuldrådgivning
Budgetkalkylen är ett oberoende verktyg som visar de kostnader som finns kopplade till din privatekonomi. Kalkylen kan hjälpa dig få ett helhetsgrepp om din ekonomi. Mata in uppgifter om din ekonomi och se hur olika förändringar kan påverka dig.
Här är länken till budgetkalkylen
Fredrika Bremer-förbundet har tagit fram ett utbildningsmaterial kring privatekonomi som ska vara lätt att ta till sig. Det är tänkt att användas av föreningar, organisationer, arbetsplatser, volontärer eller kompisgäng.
Här är länken till Livslång ekonomi
Ett bra verktyg för att se hur mycket ett lån kostar.
Här är länken till Beräkna skuldräntan
Det är viktigt att få en sund inställning till ekonomi redan tidigt i livet. Ämnet ingår i läroplanen och tas upp i skolan men lägg gärna tid på att också prata pengar hemma. Om du har det tufft ekonomiskt och tänker att dina barn oroar sig har Bris stöd för hur ni kan prata om det.
Många banker och andra organisationer har råd på sina hemsidor om vad man kan ta upp med barnen och några har spel som gör det lite roligare. Sök på ”prata pengar med barn” eller liknande och leta dig fram till någon sida som passar dig.
Finansinspektionens Hur kan jag prata pengar med mina barn hittar du här. De har bland annat ett webbspel för att öka barns kunskaper i privatekonomi, Pengalabbet
Utbildningsmaterialet är ett samarbete mellan Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Pengalabbet är ett spel riktat till elever i grundskolans årskurs 4–6 som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. I den nya delen om sparande får den som spelar fundera över hur man kan ta hand om pengar som blir över genom att spara till en buffert, men även sparande på kort och lång sikt. Den nya delen om sparande låter även spelaren bekanta sig med ekonomiska begrepp som avkastning, risk och ränta-på-ränta.
I september lanserade Finansinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket svinnrik.se – en ny webbplats med information om kopplingen mellan matsvinn, privatekonomi och klimat. Svinnrik.se riktar i första hand till ungdomar och föräldrar, men även till intresserade konsumenter i allmänhet. På webbplatsen finns också ett quiz som hjälper besökare att ta del av information och tips på ett interaktivt sätt. Kolla in svinnrik.se