Loading...

Har du koll på din ekonomi?

Här är våra tips

På den här sidan har vi samlat tips för dig som vill ta tag i din ekonomi och få en bättre struktur.

Materialet från Fredrika Bremer-förbundet passar  bra om ni är fler i något sammanhang som vill diskutera privatekonomi.

Om du själv har bra koll men oroar dig för  någon annan så våga fråga. Det kan vara känsligt att prata ekonomi med en vän  men det kan också vara ett sätt att bry sig.  Att få prata med någon kan innebära stor lättnad och som du ser nedan finns det stöd och hjälp att få.

Tips 1:  Hallå konsument – Din ekonomi

Konsumentverket har en samlingssida med artiklar som rör privatekonomi. Du kan till exempel läsa om olika sätt att betala, hur man gör en budget och vad olika saker kostar. Där finns också tips för dig som behöver hjälp med ekonomin eller har skulder.

Här är länken till Din ekonomi

Tips 2: Hallå konsument – Budget- och skuldrådgivning

Har du svårt att få din ekonomi att gå ihop kan kommunens budget- och skuldrådgivare hjälpa dig. De ger dig råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder.

Här är länken till Budget- och skuldrådgivning

Tips 3: Konsumentverkets budgetkalkyl

Budgetkalkylen är ett oberoende verktyg som visar de kostnader som finns kopplade till din privatekonomi. Kalkylen kan hjälpa dig få ett helhetsgrepp om din ekonomi. Mata in uppgifter om din ekonomi och se hur olika förändringar kan påverka dig.

Här är länken till budgetkalkylen

Tips 4: Konsumentverket har material på flera språk

Här är länken till Privatekonomi

Tips 5: Fredrika Bremer-förbundet – Livslång ekonomi

Fredrika Bremer-förbundet har tagit fram ett utbildningsmaterial kring privatekonomi som ska vara lätt att ta till sig. Det är tänkt att användas av föreningar, organisationer, arbetsplatser, volontärer eller kompisgäng.

Här är länken till Livslång ekonomi

Tips 6: Kronofogden – Beräkna skuldräntan

Ett bra verktyg för att se hur mycket ett lån kostar.

Här är länken till Beräkna skuldräntan

Tips 7: Prata om pengar och ekonomi med dina barn

Det är viktigt att få en sund inställning till ekonomi redan tidigt i livet. Ämnet ingår i läroplanen och tas upp i skolan men lägg gärna tid på att också prata pengar hemma.

Många banker och andra organisationer har råd på sina hemsidor om vad man kan ta upp med barnen och några har spel som gör det lite roligare.  Sök på ”prata pengar med barn” eller liknande och leta dig fram till någon sida som passar dig.

Om du har det tufft ekonomiskt och tänker att dina barn oroar sig har Bris stöd för hur ni kan prata om det.

Tips 8: Konsumentverkets 5 bästa tips – finns på flera språk