Loading...

Fick du avslag på din ansökan?

Vi förstår om du blev besviken och undrar vad du gjorde för fel. Kanske gjorde du inte ens något fel. Stiftelsemedel är inte en rättighet, men det finns tre vanliga anledningar till att ansökningar avslås.

1. Pengarna vi har att fördela från en del av stiftelserna är tillfälligt slut

Vi samarbetar med många stiftelser, var och en med sitt specifika ändamål. För att få stöd måste den sökande bo inom ett särskilt geografiskt område, ha eller ha haft ett visst yrke, eller tillhöra en särskild grupp som kvinnor, barn eller äldre. Om du uppfyller FVO:s kriterier för att få ett bidrag, undersöker våra utredare om det finns någon stiftelse som matchar dina behov och din situation.

Varför blev det ett avslag?

Varje stiftelse beslutar alltså om till vilka deras pengar ska gå och hur stor del av deras medel som vi får fördela. Med andra ord kan pengarna från de stiftelser där du passar in tillfälligt tagit slut hos oss.

Ett exempel: Sam är ekonomiskt behövande, bor i en hyresrätt på en mindre ort och sökte till en allmän ekonomisk förstärkning. Sam hade kunnat få stöd från flera stiftelser, men de pengar vi hade att fördela från de stiftelserna var tillfälligt slut och Sam fick därför avslag.
Alex hade samma förutsättningar som Sam men har en sjukdom. Alex sökte och vi hade pengar kvar från en stiftelse som har sjukdom som sitt ändamål, därmed kunde Alex få ett bidrag.

Fick du avslag på ansökan om ett Upplevelsepaket?

Även antalet Sommar- och Vinterpaket är begränsade. Känner du inte igen någon av de övriga anledningarna till avslag kan förklaringen vara att våra paket inte räckte till alla sökande.

2. Dina inkomster överstiger de gränsvärde som vi förhåller oss till

När vi går igenom en ansökning följer vi de regler som Skatteverket har satt upp för att avgöra vem som anses vara ekonomiskt behövande. Tyvärr missar en del sökande att inkomster och förmögenheter räknas ihop för alla vuxna som bor i hushållet.

Ett exempel: Robin ansökte om ett bidrag till nya glasögon och bifogade deklaration och årsbesked som visade att Robin är ekonomiskt behövande. Men, eftersom Robin har en sambo med egen inkomst, ska dessa inkomster räknas ihop. Beloppet översteg det belopp vi förhåller oss till och därför fick Robin ett avslag.

Gör gärna vårt test innan du söker så ser du vad som gäller för dig.
Gör testet här

 

3. Om bilagor saknas påverkas bedömningen av din ansökan

Det är viktigt att vi får med de bilagor vi behöver för att kunna göra en riktig bedömning av din situation. Vi på FVO ska kunna svara dels till de stiftelser som vi fördelar pengar från, dels till Skatteverket.

På den här sidan kan du se vilka bilagor som ska med och vad som gäller.

Här är våra tips för att få allt rätt när du söker digitalt
  • Samla in bilagorna: Gå igenom vilka bilagor som ska skickas med för dig och andra, om du bor med fler vuxna.  Om du inte har dem hemma så hämta hem dem.
  • Gör bilagorna digitala: Om du har fått en bilaga på papper ska du skanna eller fota den. Om den har flera sidor är det bästa att skanna – då får du den som ett dokument. Läs mer om att skanna med mobil
  • Kontrollera dina bilagor: Öppna varje bilaga som du själv fotat eller skannat. Är alla sidor med och syns allt tydligt? Om inte gör om.
  • Ge varje bilaga ett namn: Har du exempelvis fotat eller skannat Familjebeviset så döp bilagan till Familjebevis. När du laddat upp det hos oss kan du bara se namnet, inte kolla att det är rätt dokument.
  • Ha bilagorna tillgängliga: Samla bilagorna på ett ställe i din dator eller mobil, t ex i en mapp, så du enkelt kan bifoga dem när du ska ansöka. 
Gör inte samma misstag som andra, här är exempel som kan ge avslag:
  • Familjebeviset saknas helt eller så saknas det sidor
  • Vi har fått någon annan typ av personbevis än Familjebevis
  • Deklarationen är från fel år
  • Det saknas sidor i deklarationen
  • Årsbeskedet är gammalt
  • Vi har fått ett annat dokument från banken som inte är ett årsbesked
  • Samma dokument har skickats med flera gånger och något annat saknas