De pengar FVO har att fördela ska gå till ekonomiskt behövande enligt Skatteverkets regler. Du kan göra vårt test för att se vilka krav som gäller.
Gör vårt test här Gå till ansökan Ansökningslänk för dig som är god man Ladda ner pappersansökan här
– Ansökningslänken är tyvärr försenad på grund av tekniska problem. Publiceras inom kort.
Skicka med det nya Årsbesked från banken du fått i årsskiftet.
Välj den digitala ansökan för din egen skull. En digital ansökning ger oss möjlighet att återkoppla till dig om något saknas. Du får också ett besked när din ansökan beviljats alternativt fått avslag.
– Dokumentet publiceras inom kort. Då skickar du med det nya Årsbesked från banken du fått i årsskiftet.
När det gäller ansökningar på papper har vi inte möjlighet att återkomma till dig om ansökan inte skulle vara komplett. Vi kan inte heller meddela dig om ansökan fått avslag eller beviljats.
För att vi ska kunna gå igenom din ansökan ska du ha skickat med rätt bilagor med alla sidor. Tycker du att det är svårt? Ta hjälp, du kan alltid ringa på våra telefontider så guidar vi.
Om du har försörjningsstöd ska du stämma av med din handläggare på Socialtjänsten innan du söker. Ni använder då FVO:s underlag som du sedan skickar med din ansökan – här hittar du underlaget.
Som ensamstående person hade du en årsinkomst 2024 på högst 229 200 kr. Var ni fler personer under samma tak, vuxna som barn, kan du lägga till 57 300 kronor på per person.
Om din förvärvsinkomst överstiger gränsvärdena gör vi en fullständig bedömning av ekonomin för att bilda oss uppfattningen av behovet och om vi kan stötta. Det kan exempelvis vara att en oväntad sjukskrivning påverkat hela ekonomin och föranlett att ett behov har uppstått.
Utöver inkomst, tittar vi på hushållsgemenskap – vi tar hänsyn till alla som bor i hushållet.
Om du har försörjningsstöd måste du stämma av med din handläggare på Socialtjänsten först. Ni använder då FVO:s underlag som du sedan skickar med din ansökan – här hittar du underlaget.
Observera: Enbart den omständigheten att en person uppfyller ovanstående krav garanterar inte bidrag från FVO. Som ovan sagts görs en individuell bedömning och val måste alltid göras eftersom FVO:s resurser är begränsade.
Du kan söka till sådana ändamål som stat och kommun inte kan hjälpa till med. Här kommer exempel på vad du kan söka till:
Om du har försörjningsstöd måste du stämma av med din handläggare på Socialtjänsten först. Du hittar underlaget här.
Av säkerhetsskäl kan vi aldrig svara på frågor, varken på telefon eller mejl, om en ansökan kommit in och inte heller om den beviljats eller fått avslag. Med säkerhetsskäl menar vi att vi inte med säkerhet vet att det är personen som skickat in ansökan som frågar. Vi hanterar dessutom många ansökningar med skyddade personuppgifter och kan därför aldrig svara på frågor om en ansökan.
Anledningen till de uppgifter vi begär är dels att de kriterier som Skatteverket satt upp ska uppfyllas, och dels att de olika stiftelserna har olika ändamål. Det kan innebära att den som söker måste bo inom ett särskilt geografiskt område eller att medlen bara riktar sig till kvinnor, barn eller äldre. Några stiftelser beviljar bidrag till vissa yrkeskategorier. Det är därför viktigt att du uppger alla yrken du haft genom hela livet. Andra stiftelser vänder sig till personer beroende på utbildning – missa inte att fylla i det som gäller dig.
Gemensamt för stiftelserna är att alla medel som fördelas via FVO är till behövande.
Om du har försörjningsstöd ska du bifoga FVO:s intyg. Både du och din handläggare ska skriva på. Du hittar det på sidan om bilagor.
Det ska gå minst 13 månader mellan ansökningstillfällena om du blivit beviljad bidrag. Det gäller från månaden då bidraget utbetalades.
Vanligaste anledningen till avslag är att ansökan är ofullständig, att någon av bilagorna som vi efterfrågar saknas eller att blanketten inte är helt ifylld. En annan vanlig anledning är att dina inkomster är högre än de gränsvärden som Skatteverket satt för att definieras som ekonomiskt behövande.
Vi ger inte bidrag till skulder eller tandvård som inte är nödvändig. Under sidan Gemensamt stöd kan du se var du kan vända dig i de fallen.